Kiknek és miről szólnak a konferenciák?

img

Kiknek és miről szólnak a konferenciák?

A Smartmobil konferenciáról hazafelé ismét elgondolkodtam azon, amiről általában konferenciákról hazafelé szoktam: ez vajon kinek szólt? A szervezés jó volt, az előadók között rengeteg olyan név szerepelt, akikért érdemes volt elmenni, finom volt az ebéd, de én mégis hiányérzettel jöttem el.

 

Nem hallottam ugyanis semmi olyat (legalábbis nagyon keveset), ami hasznos lett volna a munkám szempontjából. Lehet, hogy ennek az is az oka, hogy mindössze 15-20 percbe kellett az előadóknak belesűríteniük a mondanivalójukat, vagy hogy a konferencia közönsége nagyon sokféle volt (fejlesztők, ügynökségek, megrendelők stb.), így nehéz volt megtalálni a közös pontokat. Ugyanakkor nekem az volt az érzésem, hogy a legtöbb előadás csak az előjátékig jutott el, viszont hiányzott a csúcspont. Hallottuk, hogy mennyire megváltoztatja az életünket az okostelefonok használata, de nem hallottuk, hogy erre hogyan lehetne felkészülni mint fejlesztő, mint ügynökség, mint megrendelő. Láttuk, hogy terjednek a tabletek, de nem tudtuk meg, hogy mit kezdhetünk ezzel üzletileg.

Volt egy-két előadás, ami ezen túlment, ugyanakkor az egyik problémám pont ebből adódott. Két ügynökségeknek is szóló előadás közé bekerült ugyanis egy fejlesztőknek szóló, számomra hardcore prezentáció, kódokkal teletűzdelve. Persze kimehettem volna, de mivel negyedórás előadásról beszélünk, nem lett volna értelme. Én örültem volna egy olyan megoldásnak (és talán a fejlesztők is  ), ha az informatikusoknak szóló előadások külön blokkba kerülnek.

Persze nem akarok a kákán is csomót keresni, valójában egy jól szervezett, érdekes konferenciáról van szó, amin talán csak én nem találtam a helyemet. Talán éppen azért nem, mert egy konferencia nem is feltétlen a tudás átadásáról szól, sokkal inkább a kapcsolatépítésről és a piac feltérképezéséről. Ennek a célnak pedig hiánytalanul megfelelt az egyébként teltházas rendezvény: a szakma nagyja jelen volt, az előadásokkal párhuzamosan folyt az élet a folyosókon is, lehetett beszélgetni régi és új ismerősökkel. Azoknak pedig, akik inkább új tudás megszerzésére vágynak, még mindig ott vannak a különböző tréningek és kurzusok.