YouTube a videótartalmon túl – megjelent a Közösség fül!

img

YouTube a videótartalmon túl – megjelent a Közösség fül!

Szeptember 13-án 12 YouTube csatorna oldalán jelent meg egy „apró” változás: a Community/Közösség fül több tartalommal kecsegtet, a csatornák és követőik közötti köteléket hivatott erősíteni. Az egyelőre bétaverzióként élő újítás egyre több felhasználó számára lesz elérhető a sikeres kísérleti fázist követően. Na de nézzük, mit is tudunk eddig erről az új, közösségformáló funkcióról!


A videófeltöltők és nézőik közötti interakció korábban szűkös keretek közé szorult: a youtuber csupán egy-egy feltöltés alkalmával tudta megszólítani követőit, és a videók alatti kommentek segítségével léphetett kapcsolatba velük. Az asztali gépen és mobileszközön egyaránt elérhető Közösségi fül azonban lehetővé teszi, hogy ne kelljen kivárni a következő anyag megjelenését. A feltöltő pársoros posztokat tehet közzé, képeket, GIF-eket oszthat meg, és az élő bejelentkezést is lehetővé teszi. A feltöltőknek lehetőségük lesz moderálni a kéretlen hozzászólásokat. A feliratkozók az új fülön megosztott tartalmakat ugyanúgy látják a hírfolyamukban, mint az eddigi videós tartalmakat, és külön kérhetik, hogy a legújabb bejegyzésekről értesítést küldjön mobiljuk.

A legújabb Közösség fület egy-egy csatorna Lejátszási listák, Csatornák fülei között találod:

Első körben a 12 csatornával* működik együtt a leghíresebb videómegosztó oldal, ők a követőikkel tesztelik az újdonságban rejlő lehetőségeket: Rosianna Halse Rajas például megosztotta, hogy épp egy The Killers számot hallgat, követői pedig erre reagálva számot ajánlottak neki - valós idejű kommunikáció jött létre. A ThreadBanger csapata lájkolós nyereményjátékot hirdetett, Karmin élő koncertfelvételt ígér szeptember 22-ére, a ||Superwoman|| csatorna pedig élő kérdezz-felelekkel lepte meg feliratkozóit. Nem ismerős ez valahonnan?

A Facebookon megjelenő élő videók megváltoztatták a játékszabályokat. A Google-nek mindenképp reagálnia kellett arra, hogy a legnépszerűbb közösségi oldal körbeudvarolja a legjövedelmezőbb feltöltőit. Kénytelenek voltak egy olyan felületet kialakítani, ahol megvalósulhat követő és követett között az azonnali interakció. Már most meglebegtette pár felhasználó, hogy ez az újítás kiváltja a meglévő közösségi média fiókjait! Bár többségében pozitív a felhasználók hozzáállása, egy-két negatív hang is felütötte a fejét. Egyesek kétlik, hogy egy másik közösségi platformon hosszú, kemény munkával felépített követői bázist át tudnának telepíteni egy új felületre. Akadnak olyanok is, akik szerint a felhasználók fejében nehezen lehet átállítani azt, hogy a YouTube nemcsak kifejezetten videós tartalmakkal tud szolgálni. Egyes felhasználók pedig már most azon törik a fejüket, hogy lehetne blokkolni ezt a fület.

A Közösség fül gyerekcipőben jár még: az új felületet három napja tesztelik a kiválasztott csatornák, a fejlesztők pedig még több funkciót ígérnek, így messzemenő következtetéseket még korai lenne levonni. Mindenesetre mi kíváncsian várjuk a fejleményeket, illetve, hogy a többi közösségi oldal hogyan reagál (amennyiben reagál) a YouTube közösségi törekvéseire!

Forrás: YouTube Creator Blog, Digital Trends

 

 

*A vlogbrothers, AsapSCIENCE, The Game Theorists, Karmin, The Key of Awesome, The Kloons||Superwoman||, Peter Hollens, Rosianna Halse Rojas, ThreadBanger,TheSamTsui, Vsauce3 csatornákon tesztelheted az újítást.