Álhírszűrőt vezet be a Facebook: veszélyben a Hírcsárda?

img

Álhírszűrőt vezet be a Facebook: veszélyben a Hírcsárda?

Kamu hírportálok, hoaxot terjesztő galád népség, figyelem! Futótűzként terjedő tartalmaitok hamarosan pislákoló parázzsá alakulnak majd a Facebook új szűrőrendszerének köszönhetően! Miért vált szükségessé a tényellenőrzés? Hogyan léphet fel egy gyanútlan oldallátogató a kéretlen tartalom ellen? A szatirikus hírportálok is áldozatul esnek a cenzúrának? Kérdések sokasága merült fel, melyek egy részére már a tesztidőszak is választ adott.


Hogyan működik?

A Facebook arra buzdítja felhasználóit, hogy jelentsék a hírfolyamban megjelenő, vitatott tartalommal bíró állapotfrissítéseket, képeket, videókat, posztokat. Ha egy-egy cikket vitatott tartalom címkével bélyegeznek meg, a közösségi oldal algoritmusa hátrasorolja, így egyre kevesebb felhasználó fog találkozni a félrevezető írással. Miután egy független vizsgálóbizottság megállapítja, hogy valóban hamis állításokat tartalmaz a jelentett bejegyzés, egy figyelmeztető sáv jelenik meg a bejegyzés alatt, a reakciógombok, megosztásra és hozzászólásra szolgáló doboz felett.

Mobileszközön így néz ki a folyamat:

alhirszuro-mobileszkozon

A Facebook eddig is megadta a lehetőséget, hogy felhasználó jelenteni tudja az oldalon megjelenő zavaró tartalmakat, ezeket a következőképp jelölheti meg jelenleg:

- Bosszantó vagy érdektelen.

- Úgy gondolom, ennek nincs helye a Facebookon.

- Kéretlen tartalom.

A szűrő bevezetésével egy újabb lehetőség jelenik meg:

- Hamis állítást tartalmaz.

Ha utóbbit választod, a hírt megjelölheted hamis hírként, írhatsz üzenetet a posztolónak a problémádról, vagy egyből le is tilthatod. Miután a felülvizsgáló bizottság is problémásnak találta a cikk tartalmát, erre vonatkozó figyelmeztetés jelenik meg közvetlenül a bejegyzés alatt.

Miért vált szükségessé az álhírek üldöztetése?

Egyes kutatások állítják, hogy a Facebookon megjelenő hamis tartalmak befolyásolták az amerikai választások kimenetelét, sőt „A pápa is Donald Trumpot támogatja” típusú hírek ültették a republikánus jelöltet az államfői székbe. Németországban már erőteljesen fel is léptek a Facebookon terjedő hoaxok ellen: 500 000 eurós büntetést helyeztek kilátásba az internetes cégeknek minden olyan álhír esetén, amit a figyelmeztetést követő 24 órában nem távolítanak el.

A legnagyobb közösségi oldalt fenyegető hatalmas büntetések és a Németországban hamarosan kezdődő választások miatt először ott indították el a szűrő tesztidőszakát. A tények felülvizsgálatát a Berlinben székelő Correctiv független szervezet végzi, azonban további médiapartnereket, újságírókat keresnek a még pontosabb hírfelülvizsgálat érdekében. Heteken belül élesedik az új funkció.

A hamis állításokat tartalmazó írások gyakran szatirikus hírportálokhoz köthetők, így felmerül a kérdés, hogy a Facebook-világban marad-e létjogosultságok a szűrő bevezetése után. A közösségi oldal közleménye szerint a tesztidőszak nem befolyásolta a Hírcsárdához hasonló oldalak népszerűségét. De vajon a szűrő élesedése után sem észlelnek majd változást?

Időközben az Egyesült Államokban is elkezdték tesztelni az álhírszűrőt. A Facebook olyan megbízható hírforrásokkal és a hírek igazságtartalmát felülvizsgáló szervezetekkel fogott össze, mint az ABC News, a Snopes.com vagy a FactCheck.

 

Források: Business Insider, Forbes