Coachold magad: vedd át az irányítást, utazz a volánnál!

img

Coachold magad: vedd át az irányítást, utazz a volánnál!

Sok a feladat, sűrű határidőkkel küszködsz nap mint nap a munkahelyeden, ráadásul a nyaralás még várat magára? Legyél alkalmazott vagy munkaadó, hidd el, mindenki szembesül hasonlókkal, azonban korántsem mindegy, hogy milyen hozzáállást tanúsítasz, ugyanis saját és környezeted hangulatára is kihatsz. Ha úgy érzed, képes vagy felelősséget vállalni magad iránt, ragadd meg a gyeplőt, mutatjuk, hogyan! 

A pozitív gondolkodás már-már közhelyessé vált fogalom, de mint minden szóbeszédnek vagy viccnek, ennek is van alapja. Ne hagyd, hogy bárki meggyőzzön erről, teszteld inkább magadon! Ahhoz, hogy fejlődj ilyen téren, első lépés a pőre őszinteség – természetesen nem mással, hanem magaddal szemben. Szemléld magad kívülről: hogy állsz a dolgokhoz? Hajlamos vagy azt válaszolni, hogy így vagy úgy szoktuk? Gyakran korlátozod magad olyan gondolatokkal, hogy „ez nem fog menni”, „ez nem lehetséges”, „erre nem vagyok képes”? A gondolataink nagyban hozzájárulnak az aktuális kedélyállapotunkhoz. Biztosan észrevetted már – ha nem, akkor figyeld meg magad –, hogy ha valami nagyon beékelődik a gondolataidba, akkor azt már valóságosnak érzed: ha elkezdesz aggódni valami miatt, az aggodalom úrrá lesz rajtad, valóságossá válik, mert elhiszed, hogy van alapja. Ha magadban bosszankodsz, feszültté, frusztrálttá válsz. Ilyenkor légy résen, és állítsd meg háborgó gondolataidat: mi a baj?

Ha őszinte vagy magadhoz, elérkezel oda, ahol be tudod azonosítani a problémát. Ez a belépő ahhoz, hogy feldolgozhasd és feltárhasd, hogy milyen okból eredeztethető, és ez segít majd megfejteni, hogy miért gondolod problémának. Kellő türelem és elszántság kell ahhoz, hogy végig vidd ezt a folyamatot. De ez a kulcsa annak, hogy a problémából feladatot kovácsolj magadnak, ami egyben a megoldást szolgálja: változás, pontosabban változtatás. A „csodát” nem mástól kell várnod, neked kell változnod, változtatnod a szokásrendszereden, a mélyre begyökerező gondolati mankóidon. 

Válts negatívból pozitívra!

Ha azt már megtapasztaltad, hogy vajmi könnyen elhiszel magadnak minden negatív gondolatot, akkor el kell fogadnod, hogy ez bizony a pozitív gondolatokkal is lehetne így. Miért könnyebb feltételezni a rosszat – akár magadról, akár másról –, mint a jót? Ha a bosszankodást annyira át tudod élni, hogy valósággá válik, akkor az örömöt, az elégedettséget, a szeretet is meg tudod teremteni. Aki arra fókuszál gondolatiságban és érzésekben, hogy mennyire hálás az életéért, a környezetéért, a lehetőségeiért, az őt körülvevő mindenségért, annak könnyedség áramlik az ereiben, nem megbirkózik az akadályokkal, hanem megugorja azokat.

A negatív hozzáállás éppoly ragályos, mint az ásítás, ezért nemcsak a te mindennapjaidat nehezíti meg, hanem a környezetedét is. Volt már úgy, hogy nagyon frusztrált voltál, holott nem volt különösebb kiváltó oka? Az „energiavámpírokat” te is ismered, igaz? Legszívesebben betapasztanád egy ragasztószalaggal a szájukat, hogy ne kelljen tovább hallgatnod az örökös panaszkodást és negatív megnyilvánulást. Ha másban észreveszed ezt, vedd észre magadban is!

Mit tehetsz a motivációd és a jó kedélyed megőrzéséért?
1. Probléma helyett megoldáskeresésre összpontosíts!
2. Az elfojtott háborgás helyett mantrázz magadnak pozitív gondolatokat! A „nem értem”-ből legyen „még nem tudom a megoldást, de hamarosan felismerem”.
3. Lásd a jót! Nincs ellened összeesküvés, csupán egy-egy lehetőséggel találkozol, ami segít, hogy felülkerekedj szokásaidon, önmagadon.
4. Ne ragadj be! Úgy érzed, hogy ugyanaz történik meg veled újra és újra? Állj meg egy pillanatra, és vedd észre, hogy mi a dolgod ezzel az élethelyzettel. Csak te tudsz ebből kimászni!

A pozitív gondolkodás nem velünk született tulajdonság vagy adottság. Sokat kell tennünk azért, hogy működjön, de megéri a befektetett energia. Vedd a kezedbe az irányítást: ne engedd, hogy sodródj a gondolataid árjával, mutass magadnak utat! Vedd észre a szépet és a jót, érezz hálát, legyél lelkes!

Tiéd a döntés, hogy mit látsz meg a világból. 


Mi a szívből jövő mosolyra szavazunk. És te? ;-)