Így védd a Facebook- és Instagram-fiókodat!

img

Így védd a Facebook- és Instagram-fiókodat!

Ha adataink védelméről van szó, nem csak a bankszámlánkra kell gondolnunk. Azt gondolnánk, hogy ezt 2018. végén már mindenki tudja, de sajnos nem így van, ezért muszáj néhány szót ejtenünk róla. Jelen cikkünkben a kétfaktoros hitelesítésről, más néven kétlépcsős azonosításról (későbbiekben 2FA) beszélünk, mely egy olyan biztonsági eljárás, ahol a bejelentkezésnél egy másik csatornát is használnod kell. Mit is jelent ez pontosan, és miért jó neked?

Bizonyára te is hallottál több data breach (adatszivárgás) botrányról az elmúlt időszakból. Egy erős jelszó sajnos nem garancia semmire. Szerencsére ma már a legtöbb fióknál elérhető a kétlépcsős azonosítás, amivel elkerülhetőek a kellemetlen helyzetek. Ahhoz, hogy kellő védelemmel ellásd Facebook- és Instagram–fiókodat – főleg, ha ügyfeleid márkaoldalait és azok hirdetési fiókjait is kezeled – feltétlenül használd ezt a bejelentkezési funkciót. Nézzük, milyen típusai vannak!

SMS

Ezt lehetőség szerint csak végső esetben válaszd. Miért? A Google már rég nem preferálja, és ennek nyomós oka van. Az SMS-ben kapott kód kevésbé biztonságos, mert az nem titkosított csatornán keresztül érkezik, így könnyen illetéktelen kezekbe kerülhet.

SMS-ben kapott kód

 

Érintésalapú azonosítás

Egyszerű, de annál nagyszerűbb megoldás a mobileszközös jóváhagyás: a beállítás után a telefon kijelzőjén megjelenik egy rendszerértesítés, ahol megerősíthetjük vagy elutasíthatjuk a bejelentkezést. A Google-höz hasonlóan a Kék Óriás hitelesítése így jelenik meg:

 

Külső hitelesítő alkalmazás (third party authenticator)

Jó hír, hogy már az Instagram is támogatja a külső hitelesítést (third party authentication), korábban csak SMS-ben kapott kóddal tudtuk használni a 2FA-t. Ez jelentős előrelépés, hiszen így megvédhetjük fiókunkat az adatlopások ellen. Ahhoz, hogy ezt be tudd állítani, tölts le egy hitelesítő alkalmazást (pl. Google Authenticator, Duo Mobile), add hozzá a fiókodat, és az ott generált időalapú kódot kell beírnod a bejelentkezésnél. A külső hitelesítő alkalmazást használatod Facebook fiókodhoz is.

Google Authenticator

Google Authenticator használata

 

Backup kódok

A Facebook és Instagram esetében is lehetőség van biztonsági kódokat kérni arra az esetre, ha a telefonod elveszett, lemerült vagy ellopták.

 

Végezetül pedig egy jó tanács: A kétfaktoros autentikáció használata mellett is gondoskodj erős és egyedi jelszavakról!